Jak w 2020 wybrać ekspres do kawy na sto procent! - Kawy świata

profesjonalne ekspresy

Jaka kawa ziarnista sprawdzi się w biurze

Kawa jest napojem uwielbianym przez szerokie grono osób i stanowi najpopularniejszą używkę na świecie. Obecnie kawy można się napić niemal wszędzie, czy to w kawiarni, czy w domowym zaciszu, a także coraz częściej w biu

Dodane: 26-08-2020 05:49
Jak w 2020  wybrać ekspres do kawy na sto procent! - Kawy świata profesjonalne ekspresy
rach i szkołach. W biurach wielu firm oraz instytucji znajdują się specjalne pomieszczenia dla pracowników, w których mogą zaparzyć herbatę, zostawić lunch lub przyrządzić kawę. Coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na zakup ekspresu do kawy, który jest do dyspozycji wszystkich pracowników, co zwiększa wydajność pracy oraz pozwala na oszczędność czasu, ponieważ pracownicy nie muszą wychodzić z biura po kawę. Kawa do biura nie musi być tak wysokiej jakości, jak kawa używana w gastronomii, można jednak kupić wysokiej jakości kawę ziarnistą w dobrej cenie za pośrednictwem dystrybutora. Wysokiej jakości kawa ziarnista, którą można przyrządzić w ekspresie w miejscu pracy, z pewnością będzie stanowiła miły dodatek dla pracowników. Włoskie kawy idealnie nadadzą się do biura ze względu na swój wyrazisty smak oraz aromat.


Rodzaje napojów kawowych

Istnieje wiele sposobów przyrządzania oraz parzenia kawy, które są różne w poszczególnych częściach świata. Rodzaje kaw podawane w europejskich kawiarniach pochodzą głównie z Włoch, gdzie powstało wiele sposobów przyrządzania napoju kawowego. Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy jest tak zwane espresso, którego tradycja picia narodziła się właśnie we Włoszech. Wiele typów kawy oferowanych w kawiarniach pochodzi z Włoch, dlatego kawiarnie często zaopatrują się we włoskie kawy sprzedawane przez dystrybutora. Innym bardzo popularnym i powszechnie znanym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest napojem kawowym z dodatkiem spienionego mleka z odrobiną startej czekolady lub kakao na wierzchu delikatnej pianki. Często serwowanym typem kawy jest latte macchiato, które także pochodzi z Włoch. Można wyróżnić jeszcze takie rodzaje kawy, jak flat white, americano czy caffe latte. Każdy rodzaj kawy podawany w gastronomii jest przyrządzany z wysokiej jakości kawy ziarnistej sprowadzanej przez dystrybutora wprost od producentów.


Prowadzenie szkoleń dla baristów

Termin barista pochodzi z języka włoskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza barmana. Osoba zwana baristą zajmuje się profesjonalnie parzeniem i przygotowywaniem kawy. Istnieją specjalne szkolenia dla baristów, często prowadzone przez firmy zajmujące się dystrybucją wysokiej jakości kawy. Kursy dla baristów obejmują naukę takich umiejętności, jak rozpoznawanie gatunków kawy, przygotowywanie kawy różnymi metodami parzenia oraz odpowiednie podawanie i dekorowanie napoju. Kursy dla baristów są prowadzone przez doświadczone osoby, które dysponują szeroką wiedzą na temat kawy oraz sposobów jej przyrządzania. Szkolenia mogą być prowadzone indywidualnie lub w grupach. Szkolenia dla baristów są dobrym sposobem na przeszkolenie pracowników zatrudnionych w branży gastronomicznej. Na kurs dla baristów mogą się wybrać także osoby chcące we własnym zakresie poszerzyć swoją wiedzę o rodzajach i gatunkach kawy. Kurs dla baristów może obejmować także naukę z zakresu obsługi klienta kawiarni lub innego lokalu, co również jest przydatną umiejętnością.


Tradycja picia kawy

Kawa posiada wielu wielbicieli w różnych częściach świata, a każda kultura wytworzyła nieco inne sposoby przyrządzania napoju kawowego. Samych początków picia kawy można dopatrywać się w Etiopii oraz na Bliskim Wschodzie. Jednak metody parzenia kawy znane do dziś pochodzą z Włoch, które zapoczątkowały tradycję picia kawy w Europie. Obecnie włoskie kawy są znane jako jedne z najlepszych jakościowo kaw, a większość kawiarni w Europie przypomina te włoskie. We Włoszech także skonstruowano pierwszy ekspres do kawy umożliwiający przyrządzenie espresso. W różnych częściach świata wytworzono inne tradycje dotyczące parzenia kawy oraz preferowanego rodzaju ziaren. Wiele krajów posiada bogate tradycje związane z piciem kawy, jednak w Europie do tradycji picia kawy bez wątpienia najbardziej przyczyniły się Włochy. Wysokiej jakości kawy włoskie są doceniane przez szerokie grono smakoszy i są używane zarówno w gastronomii, jak i w zaciszu domowym. Wiele oferowanych kaw w lokalach i restauracjach pochodzi właśnie z tradycji włoskiego przyrządzania kawy.